Ontdek 10 praktische tips om je maandlasten van je hypotheek te verlagen en meer financiële ruimte te creëren.

Ben je een toekomstige huiseigenaar? Als je net een huis hebt gekocht of al een tijdje een huis bezit, is het verlagen van je maandlasten altijd een goed idee. Minder maandlasten betekent meer geld overhouden voor andere dingen. In deze blog geven we je tien tips over hoe maandlasten hypotheek verlagen. Laten we beginnen!

maandlasten hypotheek verlagen

Herfinancier je hypotheek

Herfinanciering betekent dat je je huidige hypotheek vervangt door een nieuwe met betere voorwaarden. Dit kan je helpen om een lagere rente te krijgen, wat je maandlasten direct vermindert. Stel dat je huidige rente 3% is en je kunt herfinancieren naar 2,5%, dan bespaar je al snel honderden euro’s per jaar.

Hoe werkt het? Je vraagt bij je huidige of een andere bank een nieuwe hypotheek aan met betere voorwaarden. Dit kost tijd en mogelijk ook wat geld, bijvoorbeeld voor advieskosten, maar de besparing op de lange termijn is vaak de moeite waard. Een besparing van €50 tot €150 per maand is niet ongewoon bij een succesvolle herfinanciering.

Kies voor een langere looptijd

Door de looptijd van je hypotheek te verlengen, spreid je de betalingen over een langere periode. Dit verlaagt je maandlasten omdat je het bedrag dat je moet terugbetalen over meer maanden verdeelt. Stel, je hebt nog 20 jaar te gaan en je verlengt dit naar 30 jaar, dan kan dit je maandelijkse kosten flink verlagen.

Natuurlijk betaal je over de hele looptijd meer rente, maar het geeft je wel maandelijks meer financiële ruimte. Gemiddeld kan dit een besparing van €100 tot €200 per maand opleveren, afhankelijk van de hoogte van je hypotheek en de rente die je betaalt.

Onderhandel over je rente

Wist je dat je met je bank kunt onderhandelen over de rente die je betaalt? Veel mensen denken dat de rente vaststaat, maar dat is niet altijd zo. Banken willen graag dat je klant blijft en kunnen bereid zijn om je een lagere rente te bieden als je daarom vraagt.

Dit kan vooral effectief zijn als je al een tijdje bij dezelfde bank zit en altijd netjes hebt betaald. Een kleine verlaging van de rente kan al een groot verschil maken. Stel dat je 0,5% renteverlaging kunt krijgen, dan kan dit al snel €50 tot €100 per maand schelen op je maandlasten.

Los extra af wanneer mogelijk

Heb je extra geld over, bijvoorbeeld door een bonus op je werk of een belastingteruggave? Overweeg dan om dit te gebruiken voor een extra aflossing op je hypotheek. Door extra af te lossen, verlaag je de hoofdsom van je hypotheek. Hierdoor betaal je minder rente en dalen je maandlasten.

De meeste hypotheken staan een bepaalde hoeveelheid extra aflossingen per jaar toe zonder boete. Als je bijvoorbeeld €5000 extra aflost, kan dit je maandlasten met €20 tot €40 per maand verlagen, afhankelijk van je rentepercentage en de looptijd van je hypotheek.

Overstappen naar een andere hypotheekvorm

Er zijn verschillende hypotheekvormen, en sommige kunnen voordeliger voor je zijn dan andere. Een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek kan bijvoorbeeld lagere maandlasten bieden dan een aflossingsvrije hypotheek, vooral als je nog een lange looptijd voor je hebt.

Het overstappen naar een andere hypotheekvorm kan je helpen je maandlasten beter te beheersen en mogelijk te verlagen. Afhankelijk van je situatie kan dit een besparing van €50 tot €150 per maand opleveren.

Maak gebruik van NHG (Nationale Hypotheek Garantie)

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan je helpen om lagere maandlasten te krijgen. NHG is een vangnet voor huiseigenaren met een hypotheek en zorgt ervoor dat je minder risico loopt. Hierdoor krijg je vaak een lagere rente van de bank.

Het gebruik van NHG kan je rente met ongeveer 0,2% tot 0,5% verlagen, wat je maandlasten met €20 tot €50 per maand kan verlagen. Bovendien geeft het je extra zekerheid bij financiële problemen.

Vergelijk regelmatig hypotheken

Ook nadat je je hypotheek hebt afgesloten, is het verstandig om regelmatig te kijken of er betere deals beschikbaar zijn. De hypotheekmarkt verandert constant en er komen vaak nieuwe aanbiedingen. Door te vergelijken kun je zien of je kunt overstappen naar een gunstigere hypotheek.

Online tools en hypotheekadviseurs kunnen je hierbij helpen. Het vergelijken en overstappen kan je al snel €50 tot €100 per maand besparen als je een betere rente of voorwaarden vindt.

Kies voor rentemiddeling

Rentemiddeling is een manier om te profiteren van lagere rentes zonder direct over te stappen. Hierbij wordt je huidige rente gemiddeld met de huidige marktrente, wat vaak een lagere rente oplevert. Dit verlaagt je maandlasten direct.

Rentemiddeling kan voordelig zijn als de marktrentes zijn gedaald sinds je je hypotheek afsloot. Dit kan je maandlasten met €30 tot €80 per maand verlagen, afhankelijk van de nieuwe gemiddelde rente.

Gebruik je overwaarde

Heb je overwaarde opgebouwd in je huis? Dit betekent dat je huis nu meer waard is dan het bedrag dat je nog aan hypotheek moet aflossen. Deze overwaarde kun je gebruiken om je maandlasten te verlagen door een deel van je hypotheek af te lossen of te herfinancieren.

Je kunt bijvoorbeeld een lening nemen tegen een lagere rente dan je hypotheek, of een tweede hypotheek afsluiten. Het benutten van overwaarde kan je maandlasten met €50 tot €150 per maand verlagen, afhankelijk van de waarde van je huis en de hoogte van je hypotheek.

Let op verzekeringen en bijkomende kosten

Verzekeringen en andere bijkomende kosten kunnen je maandlasten flink beïnvloeden. Denk aan je opstalverzekering, levensverzekering of eventuele overlijdensrisicoverzekering. Door regelmatig te vergelijken en te kijken naar goedkopere alternatieven, kun je vaak besparen.

Stel dat je je opstalverzekering kunt verlagen met €10 per maand en je overlijdensrisicoverzekering met €20 per maand, dan bespaar je al snel €30 per maand. Dit lijkt misschien niet veel, maar alle kleine beetjes helpen.

Conclusie

Het verlagen van je maandlasten is niet moeilijk als je weet waar je op moet letten. Door deze tien tips over hoe maandlasten hypotheek verlagen te volgen, kun je al snel honderden euro’s per jaar besparen. Of je nu herfinanciert, je looptijd verlengt, onderhandelt over je rente of gebruik maakt van NHG, er zijn altijd manieren om je maandlasten te verlagen. Neem de tijd om je opties te bekijken en actie te ondernemen. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *