Cars under building. Original public domain image from Wikimedia Commons

Diversifieer je beleggingsportefeuille en ontdek de winstgevende wereld van parkeergarage investeringen. Leer de tips voor investeringen.

Investeren in parkeergarages kan een mooie spreiding zijn in je portefeuille. Of je nu een doorgewinterde belegger bent of net begint, in dit artikel lees je hoe beleggen in parkeergarages werkt en waarom het misschien wel de perfecte aanvulling is op je beleggingsstrategie. 

beleggen in parkeergarages
Afbeelding van Wikimedia Commons

Wat is parkeergarage beleggen?

Simpel gezegd gaat het om het kopen of financieren van parkeerplaatsen of garages met de bedoeling hier inkomsten uit te genereren. Met het toenemende aantal voertuigen op de weg en de beperkte beschikbare parkeerruimte, kan dit soort investering behoorlijk winstgevend zijn. Je kunt geld verdienen door maandelijks parkeerplaatsen aan particulieren of bedrijven te verhuren of door uurtarieven in rekening te brengen voor kortparkeerders.

Voordelen van investeren in parkeergarages

Ten eerste kan investeren in parkeergarages een stabiele en voorspelbare bron van inkomsten opleveren. Nu steeds meer mensen een auto bezitten, neemt de vraag naar parkeerplaatsen voortdurend toe. Dit betekent dat je als garagehouder kunt genieten van een regelmatige stroom van huurinkomsten zonder je zorgen te hoeven maken over leegstand of fluctuerende marktomstandigheden. Bovendien zijn de exploitatiekosten van parkeergarages, in tegenstelling tot andere soorten vastgoedbeleggingen, zoals woningen of bedrijfspanden, doorgaans relatief laag. Een ander voordeel van investeren in parkeergarages is dat er minder actief beheer nodig is.

Hoe je winstgevende parkeergarage investeringen kunt vinden

Locatie is de sleutel als het gaat om investeringen in parkeergarages. Zoek naar gebieden met een hoge bevolkingsdichtheid en beperkte parkeerplaatsen. Steden zijn meestal een veilige gok omdat ze een constante stroom bezoekers trekken die een plek nodig hebben om hun voertuigen te parkeren. Houd daarnaast de komende ontwikkelingen of evenementen in de gaten die de vraag naar parkeerplaatsen in bepaalde gebieden kunnen vergroten, dit kan van alles zijn, van nieuwe kantoorgebouwen of winkelcentra tot sportstadions of concertzalen.

Inzicht in de financiën van beleggen in parkeergarages

Laten we het eerst hebben over de initiële investering. Afhankelijk van je locatie en de grootte van de garage, kan het kopen of bouwen ervan een paar honderdduizend dollar tot enkele miljoenen kosten. Het is belangrijk om rekening te houden met factoren als grondkosten, bouwkosten, vergunningen en eventuele aanvullende voorzieningen zoals beveiligingssystemen of elektrische laadstations.

Risico’s en uitdagingen van beleggen in parkeergarages

Allereerst speelt de locatie van de parkeergarage een cruciale rol in de winstgevendheid ervan. Als het zich in een gebied bevindt waar de vraag beperkt is of waar al veel concurrenten zijn, levert je investering mogelijk niet het rendement op waarop je hoopte. Onderzoek de concurrentie in het gebied. Als er al veel parkeergarages in de buurt zijn, kan het moeilijker zijn om voldoende klanten aan te trekken. Investeren in een parkeergarage in een buitenwijk waar weinig parkeermogelijkheden zijn, kan een slimme zet zijn, omdat de concurrentie daar mogelijk beperkter is.

Een andere uitdaging om te overwegen zijn de onderhouds- en onderhoudskosten die gepaard gaan met het bezit van een parkeergarage. Van regelmatige schoonmaak tot reparaties en beveiligingsmaatregelen, deze kosten kunnen snel oplopen. Bovendien, als je maandelijks ruimtes verhuurt, kan het tijdrovend en frustrerend zijn om achterstallige betalingen aan te pakken of nieuwe huurders te vinden wanneer huurcontracten aflopen.

Daarnaast zijn parkeergarages niet immuun voor marktschommelingen. Economische neergang kan leiden tot een verminderde vraag, omdat mensen bezuinigen op onnodige uitgaven zoals betaald parkeren. Tijdens slechtere economische tijden kunnen mensen bezuinigen op uitgaven, wat kan leiden tot een verminderde vraag naar betaald parkeren.

Tips voor succesvolle investeringen in parkeergarages

Zoek naar parkeergarages in gebieden met veel vraag, zoals drukke stadscentra of in de buurt van populaire toeristische attracties. Deze locaties garanderen een constante stroom van voertuigen en zorgen voor een constante stroom van inkomsten. Houd daarnaast rekening met de lokale concurrentie. Investeer in een gebied waar beperkte parkeerruimte beschikbaar is, geeft je een voorsprong op andere garagebezitters.

Voer vervolgens je due diligence uit en onderzoek de financiële gegevens grondig voordat je investeringsbeslissingen neemt. Analyseer de huidige bezettingsgraden, de gemiddelde dagelijkse tarieven die door concurrenten in rekening worden gebracht en eventuele toekomstige ontwikkelingsplannen die van invloed kunnen zijn op de vraag. Voer een gedetailleerde financiële analyse uit om de haalbaarheid van de investering te beoordelen, inclusief de verwachte inkomsten, operationele kosten en rendement op investering (ROI). Bereken de verwachte maandelijkse huurinkomsten, aftrekking van de operationele kosten zoals onderhoud, schoonmaak en beveiliging, om te bepalen of de investering voldoende winstgevend zal zijn.

Regelgeving en vergunningsvereisten

Onderzoek de lokale regelgeving en vergunningsvereisten voor het bouwen of kopen van een parkeergarage. Controleer of er beperkingen zijn op het aantal parkeerplaatsen dat je kunt aanbieden, en of er specifieke eisen zijn met betrekking tot veiligheid en toegankelijkheid.

Kennis van experts

Vraag lokale vastgoedexperts om inzicht te krijgen in de trends en vooruitzichten voor parkeergarage investeringen in het gebied. Praat met vastgoedmakelaars, stedenbouwkundigen of beleggingsadviseurs om een goed begrip te krijgen van de huidige en toekomstige marktomstandigheden.

Veiligheid

Zorg voor een goed beveiligingssysteem om diefstal en vandalisme te minimaliseren. Installeer beveiligingscamera’s en verlichting om de veiligheid van de parkeergarage te verbeteren en potentiële klanten een gevoel van veiligheid te geven.

Klantenservice

Onderhoud een goed klantenservicebeleid om klanttevredenheid te waarborgen en klantenbinding te stimuleren. Reageer snel op klachten of problemen van klanten en bied beloningen of kortingen aan trouwe klanten.

Alternatief: beleg in parkeerplaatsen

Laten we het eerst hebben over gemak. Investeren in parkeerplaatsen betekent geen omkijken meer naar onderhoudskosten of reparaties zoals bij een volwaardige parkeergarage. Bovendien is het beheren van een enkele plek veel eenvoudiger dan het omgaan met auto’s op meerdere niveaus en mogelijk luidruchtige klanten. Het is zorgeloos beleggen op zijn best!

Maar hoe zit het met de opbrengsten? Nou, ze kunnen ook behoorlijk indrukwekkend zijn. Met een beperkte beschikbaarheid van grond in stedelijke gebieden en een toenemende vraag naar parkeerplaatsen, is de waarde van deze kleine vierkante kavels gestegen.

Lagere initiële investeringskosten

Beleggen in individuele parkeerplaatsen vereist doorgaans minder kapitaal in vergelijking met het bouwen of kopen van een volledige parkeergarage. In plaats van een miljoen euro te investeren in een parkeergarage, kun je meerdere individuele parkeerplaatsen kopen voor enkele tienduizenden euro’s per stuk.

Minder onderhoudskosten

Omdat individuele parkeerplaatsen geen ingewikkelde structuren hebben, zijn de onderhouds- en reparatiekosten vaak lager. Reparaties aan individuele parkeerplaatsen zijn meestal beperkt tot markeringen of verlichting, terwijl een parkeergarage structurele reparaties kan vereisen.

Eenvoudiger beheer 

Het beheren van individuele parkeerplaatsen is meestal minder complex dan het beheren van een hele parkeergarage. In plaats van meerdere niveaus en honderden klanten, hoeft je slechts enkele individuele klanten te beheren.

Conclusie

Beleggen in parkeergarages kan een unieke en potentieel winstgevende mogelijkheid bieden om je beleggingsportefeuille te diversifiëren. Of je nu een ervaren belegger bent die wil uitbreiden of een beginner die op zoek is naar nieuwe wegen voor groei, parkeergarages kunnen zorgen voor een vast inkomen en waardering op de lange termijn. Bekijk hier nog meer mogelijkheden hoe je kunt beleggen met weinig geld. Met de toenemende vraag naar parkeerplaatsen in stedelijke gebieden heeft deze investering het potentieel om een consistente cashflow te genereren en een aantrekkelijk rendement op te leveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *