Ontdek welk werk 13-jarigen mogen doen! Van klusjes tot bijbaantjes - leer alles over verantwoordelijkheid en verdienen op jonge leeftijd.

Als je 13 jaar bent, begin je waarschijnlijk interesse te tonen in geld verdienen en het ervaren van de wereld van werk. Maar wat mag je eigenlijk doen op deze leeftijd? Hier gaan we het hebben over wat wel en niet is toegestaan!

Geld verdienen als 13-jarige

Klusjes Rondom Huis en Buurt (Verdienste: €5-€10 per keer)

Jij kunt thuis en in de buurt kleine klusjes doen om wat zakgeld te verdienen. Denk aan oppassen bij familie of kennissen, auto’s wassen, of zelfs wat huishoudelijke taken. Dit kan op schooldagen en vrije dagen. Een leuke manier om snel wat euro’s te verdienen!

Werken in de Winkel (Verdienste: €3-€6 per uur)

In een winkel kun je helpen met lichte taken, zoals vakken vullen of inpakken. Het is belangrijk dat het werk niet te zwaar is, want dat is niet toegestaan. Maar in een supermarkt een handje helpen kan goed en levert je wat extra zakgeld op.

Landbouw en Buitenwerk (Verdienste: €3-€5 per uur)

Als je van buitenwerk houdt, kun je helpen in de landbouw. Licht oogstwerk, kleine dieren voeren, of groenten en fruit plukken zijn opties. Let op: als gewassen zijn bespoten met bestrijdingsmiddelen, mag je daar even niet werken. Maar geniet van het buiten zijn en verdien er iets mee!

Creatieve Bijbaantjes

Naast de gebruikelijke bijbaantjes, waarom probeer je niet wat creatievere manieren om geld te verdienen? Je zou bijvoorbeeld kunstwerken kunnen maken en verkopen aan mensen in je buurt.

Diverse Bijbaantjes voor 13-jarigen (Verdienste: Varieert)

Er zijn allerlei bijbaantjes voor jouw leeftijd. Denk aan oppassen, een folderwijk lopen, vakkenvullen, of klusjes doen voor buren en familie. Misschien kun je ook creatief zijn en geld verdienen met ‘heitje voor karweitje’, zoals het inzamelen van plastic flessen of honden uitlaten. Een diversiteit aan keuzes om wat extra’s te verdienen!

Tips voor het solliciteren

Op zoek gaan naar werk op jouw leeftijd kan wat verwarrend zijn. Een goede manier om te beginnen is door jezelf voor te stellen aan de lokale winkeliers of buren. Vertel hen dat je op zoek bent naar wat werk en vraag of ze hulp nodig hebben.

School en werk combineren

We willen dat je plezier hebt en wat leert terwijl je werkt, maar school is nog steeds het belangrijkste. Zorg ervoor dat je de balans vindt tussen werk en studie, zodat je op beide succesvol kunt zijn.

Vraag je ouders om hulp

Ouders kunnen je ook helpen bij het zoeken naar geschikt werk en het begrijpen van de regels. Praat met ze over je plannen en vraag om advies. Terwijl je aan het werk gaat, is het goed om te weten dat sommige banen mogelijk enige vorm van verzekering vereisen. Praat erover met je ouders en zorg ervoor dat alles in orde is voordat je begint.

Persoonlijke groei

Wist je dat door te werken, je niet alleen geld verdient, maar ook enkele skills ontwikkelt die je later in het leven van pas zullen komen? Denk aan verantwoordelijkheid, samenwerking en betere communicatie. Door te werken in je buurt, ontmoet je nieuwe vrienden, leer je samenwerken.

Belangrijke Regels en Wat Je Niet Mag Doen

Er zijn natuurlijk regels om ervoor te zorgen dat je veilig en gezond blijft. Als 13-jarige mag je niet werken in een fabriek, met gevaarlijke stoffen, dingen tillen zwaarder dan 10 kilo, of duwen/trekken van meer dan 20 kilo. Het is ook goed om te weten dat je niet op zondagen mag werken en dat er beperkingen zijn voor werken in vakanties en op schooldagen. Het is essentieel om deze regels te volgen voor jouw eigen welzijn.

Rechten en Plichten voor 13-jarigen (Verdienste: Afhankelijk van Werk)

Als je werkt, heb je recht op een pauze van 30 minuten als je langer dan 4,5 uur achter elkaar werkt. Ook moet je dagelijks minimaal 14 uur rust hebben. De overheid heeft geen specifiek minimumloon vastgesteld voor 13-jarigen, maar je mag werken zolang het licht en niet-industrieel werk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *