Ontdek de mogelijkheden en voordelen van beleggen in goud en zilver voor diversificatie en vermogensgroei. Leer de juiste strategieën en risico's kennen.

Beleggen in goud of zilver kun je op verschillende manieren doen. Van gouden munten tot beleggingsfondsen of synthetische trackers. Er zijn veel manieren om in goud te beleggen.

Beleggen in goud en zilver kan aantrekkelijk zijn vanwege de voordelen die dat biedt. Beleggen in edelmetalen is namelijk één van de manieren om je beleggingen te spreiden. Goud wordt traditioneel gezien als een veilige haven, die bescherming biedt tegen economische neergang en inflatie.

Het is wel belangrijk dat je je bewust bent van de risico’s die kleven aan het investeren in edelmetalen, evenals van de kosten die ermee gemoeid zijn. Dat kunnen specifieke kosten zijn, denk bijvoorbeeld aan de opslagkosten om het goud veilig te bewaren. Ben je geïnteresseerd in het beleggen in goud? Lees hieronder meer, of kijk direct waar je kunt beleggen in zilver of goud.

investeren in goud

Hoe kan ik beleggen in goud en zilver?

Beleggen in edelmetalen zoals goud en zilver kan op verschillende manieren: fysiek of via afgeleide producten.

Fysiek beleggen in goud of zilver kun je doen door het aankopen van munten, staven of sieraden. Dat is mogelijk via munthandelaren, juweliers en online marktplaatsen. Een andere mogelijkheid is een goudrekening openen. Dat werkt net als een bankrekening. Op de goudrekening wordt de waarde van het aangekochte goud bijgeschreven.

Een erg interessante optie is beleggen in ETF’s of beleggingsfondsen met goud of andere edelmetalen als onderliggende waarde. Via zo’n ETF kun je op een efficiënte manier beleggen en directe exposure krijgen naar goud of een ander edelmetaal. Let hier wel op, wat voor soort tracker je koopt. Of je belegt met fysiek goud als onderliggende waarde, of niet. Want het kan namelijk ook via synthetische trackers, maar daarbij zijn de risico’s hoger.

Beleggen in edelmetalen kan natuurlijk ook indirect, via het kopen van aandelen in goud- en zilvermijnen. Doorgaans bieden ze niet alleen exposure aan goud of zilver, maar aan meer delfstoffen. Er bestaan ook fondsen en ETF’s, waarmee je blootstelling kunt verkrijgen aan goud- en zilvermijnen en andere gerelateerde edelmetaalbedrijven.

Sommige beleggers kiezen voor afgeleide contracten. Dit kunnen futures of andere hefboomproducten zoals opties zijn. Daarmee kun je op een toekomstige datum goud of zilver kopen of verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs. Dit soort beleggingsproducten zijn zeer risicovol en eigenlijk alleen geschikt voor professionals. Het is minder geschikt voor consumenten. Bovendien moet een belegger goed opletten en op tijd afstand doen van de contracten, voordat je ineens de verplichting hebt om het goud daadwerkelijk fysiek af te leveren of op te halen.

Hoe wordt je rijk door te investeren in zilver en goud?

Het is mogelijk om een miljonair te worden door te investeren in zilver en goud, maar het is belangrijk om te begrijpen dat beleggen altijd gepaard gaat met risico’s. Hier zijn enkele stappen die iemand kan nemen om te proberen een miljonair te worden door middel van beleggingen in edelmetalen:

Onderzoek en educatie: Leer zoveel mogelijk over de markten voor zilver en goud, inclusief historische prijstrends, vraag- en aanbodfactoren, en de verschillende manieren om te investeren in deze edelmetalen. Dit kan onder meer het lezen van boeken, het volgen van cursussen en het raadplegen van betrouwbare bronnen omvatten.

Stel een beleggingsdoel vast: Bepaal wat je wilt bereiken met je beleggingen. Wil je op de lange termijn vermogen opbouwen, wil je profiteren van korte-termijnmarktvolatiliteit, of heb je een andere specifieke doelstelling?

Diversificatie: Overweeg om je beleggingen te diversifiëren om risico’s te spreiden. Je kunt ervoor kiezen om zowel in zilver als goud te beleggen, maar ook in andere activa, zoals aandelen, obligaties of onroerend goed, om je portefeuille breder te maken.

Kies de juiste beleggingsinstrumenten: Er zijn verschillende manieren om te beleggen in zilver en goud. Enkele opties zijn:

Fysiek bezit: Je kunt fysiek zilver en goud kopen in de vorm van munten, baren of sieraden. Houd er rekening mee dat je te maken krijgt met opslag- en verzekeringskosten en dat je de veiligheid van je bezittingen moet waarborgen.

Exchange Traded Funds (ETF’s): Dit zijn beleggingsfondsen die de prestaties van de zilver- of goudprijs volgen. Door in ETF’s te beleggen, kun je profiteren van prijsbewegingen zonder fysiek bezit te hoeven nemen. Zorg ervoor dat je de kosten en voorwaarden van de ETF’s begrijpt voordat je investeert.

Aandelen van mijnbouwbedrijven: Je kunt ook investeren in aandelen van mijnbouwbedrijven die zilver en goud winnen. Het succes van deze beleggingen hangt af van de prestaties van de bedrijven, evenals de prijs van de edelmetalen.

Futures en opties: Dit zijn derivaten die je de mogelijkheid geven om in de toekomst zilver- of goudcontracten te kopen of verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs. Deze instrumenten kunnen complex zijn en vereisen vaak geavanceerde kennis en ervaring.

Bepaal je beleggingsstrategie: Afhankelijk van je beleggingsdoelen en risicobereidheid, bepaal je of je actief wilt handelen in zilver- en goudmarkten of een meer passieve langetermijnbenadering wilt volgen. Een gedisciplineerde en weloverwogen aanpak kan de kans op succes vergroten.

Blijf op de hoogte: Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in de zilver- en goudmarkten. Nieuws over economische trends, monetaire beleidsmaatregelen en geopolitieke gebeurtenissen kan invloed hebben op de prijzen van edelmetalen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het beleggen in zilver en goud risico’s met zich meebrengt, zoals prijsvolatiliteit en marktrisico’s. Het is raadzaam om professioneel advies in te winnen voordat je grote beleggingsbeslissingen neemt en alleen te investeren met geld dat je kunt missen.

Wat zijn de voordelen van beleggen in edelmetalen?

Beleggen in edelmetalen biedt een aantal voordelen. Hierbij kun je denken aan:

Spreiden: beleggen in goud of zilver is een belangrijke manier om het risico van je portefeuille te verlagen. Edelmetalen zijn een van de categorieën die gebruikt kunnen worden voor het spreiden van je beleggingen. Ook veel vermogensbeheerders wijzen daarom een klein deel (5% tot 10%) van hun portefeuille aan edelmetalen toe. Ook kun je tenminste een deel van je vermogen spreiden via vermogensbeheer.

Veilige haven: met name goud, maar ook zilver, wordt gezien als veilige haven, waar beleggers heen vluchten in tijden van economische onzekerheid of marktvolatiliteit. Dit komt omdat het zijn waarde behoudt en daarom gezien wordt als een stabiele en betrouwbare asset class.

Bescherming tegen inflatie: door zijn schaarste en beperkte aanbod is een edelmetaal redelijk waardevast in de loop van de tijd.

Liquiditeit: een deel van de instrumenten om te beleggen in zilver of goud, zoals dagelijks verhandelbare ETF’s en beleggingsfondsen, zijn zeer liquide activa die gemakkelijk kunnen worden gekocht en verkocht. Dit betekent dat je je belegging in goud of zilver snel kunt omzetten in contanten als dat nodig is.

Wat zijn de risico’s van investeren in goud- en zilver?

Ook aan het beleggen in goud en zilver kleven risico’s. Beleggen gaat immers altijd met risico gepaard. Wat zijn dan de risico’s waarmee je rekening moet houden bij het investeren in zilver en goud? Sommige risico’s zijn algemeen, of specifiek voor beleggen in fysiek goud, andere treden alleen op bij niet-fysiek beleggen in goud.

Algemeen

Valutarisico: de goud- of zilverprijs wordt berekend in dollars. Valutaschommelingen kunnen een sterke invloed hebben op de goudprijs. Over het algemeen geldt dat wanneer de dollar in waarde daalt, de goudprijzen de neiging hebben om te stijgen, en vice versa.

Koersrisico: de goudprijs kan zeer volatiel zijn en in korte tijd aanzienlijk schommelen. Dit kan het moeilijk maken om de waarde van je beleggingen te voorspellen.

Inflatierisico: goud wordt gezien als een afdekking tegen inflatie, toch beweegt de goudprijs niet altijd in dezelfde richting als de geldontwaarding. Het is geen garantie dat de waarde van goud stijgt met de inflatie.

Liquiditeitsrisico

Ook al behoudt een edelmetaal in principe altijd waarde, kan het moeilijker zijn om snel grote hoeveelheden fysiek goud of zilver te verkopen, vooral in een dalende markt. Dit kan het moeilijker maken om een goede prijs voor je goud of zilver te krijgen. Dit risico geldt doorgaans minder voor liquide goudtrackers, die dagelijks verhandeld worden. Deze zijn juist heel liquide.

Fysiek goud:

Opslagrisico

Als je ervoor kiest om te investeren in fysiek goud, dan krijg je te maken met nog een heel ander risico. Je moet je kostbare bezit veilig opslaan. Dit kan duur zijn en er is altijd het risico van diefstal of schade.

Fysiek/niet-fysiek:

Tegenpartijrisico

Goud kan nooit failliet gaan, dus als je fysiek goud bezit loop je geen tegenpartijrisico. Een fysieke tracker heeft tastbaar goud ergens in een kluis als onderliggende waarde. Al zou dan de ETF-aanbieder failliet gaan, dan is de waarde geborgd. Als je in goud belegt via een afgeleid financieel product, zoals een synthetische tracker, dan kun je wel een tegenpartijrisico lopen. Een synthetische tracker volgt een benchmark via afgeleide producten (derivaten) die hetzelfde rendement nastreven, maar hierbij is het risico groter.

Wat zijn de kosten van investeren in edelmetalen?

Algemene kosten bij beleggen in goud

De kosten van beleggen in goud zijn afhankelijk van het type belegging dat je kiest en het bedrag dat je investeert. Net als bij elke belegging krijg je te maken met kosten voor de broker of handelaar en transactiekosten. Beleg je in goud via een effectenrekening, kunnen er kosten in rekening worden gebracht voor elke transactie. Deze kosten kunnen variëren, afhankelijk van de broker en het type account dat je hebt. Beleg je in een beleggingsfonds voor goud of een ETF, krijg je te maken met fondskosten. Mogelijk wordt je een jaarlijkse beheervergoeding of kostenratio in rekening gebracht. Deze vergoedingen worden gebruikt om de kosten van het beheer van het fonds te dekken.

Kosten bij fysiek beleggen

Beleg je liever in fysiek goud, dan hoef je geen BTW te betalen, beleggingsgoud is vrijgesteld van BTW. De fiscus stelt daar wel voorwaarden aan, het geldt namelijk niet voor gouden sieraden. Een goudbelegging is vrijgesteld van BTW, maar niet van de vermogensbelasting. Fysiek goud kopen kan bij een handelaar, maar mogelijk rekent deze een premie of extra toeslag. Zo kan er een flink verschil zitten tussen de in- en verkoopprijs, en dit werkt in je nadeel.

Bij het fysiek investeren in goud of zilver zijn er kostenposten die snel over het hoofd worden gezien, zoals de verzekering en eisen bij een verzekeringspolis, zoals het opbergen in een gecertificeerde kluis en de kosten daarvan (opslagkosten). Dat kan gaan om de kosten voor een eigen kluis of bij een extern opslagbedrijf. Vaak rekent een opslagbedrijf een bepaald percentage van de waarde van het goud dat je er hebt liggen.

Kosten bij niet-fysiek beleggen

Bij niet-fysiek beleggen in goud of zilver via ETF’s, beleggingsfondsen of afgeleide producten kunnen er ook kosten in rekening worden gebracht. Deze kunnen bestaan uit beheervergoedingen, transactiekosten en mogelijke spread-kosten. De kosten verschillen per product en aanbieder, dus het is belangrijk om de kosten goed te vergelijken voordat je besluit te investeren.

Het is altijd verstandig om goed onderzoek te doen naar de kosten en voorwaarden van de verschillende beleggingsmogelijkheden voordat je besluit te investeren in goud of zilver.

Conclusie

Beleggen in goud en zilver kan een aantrekkelijke strategie zijn voor diegenen die op zoek zijn naar diversificatie en vermogensgroei. Deze edelmetalen hebben historisch gezien een waardevolle rol gespeeld als veilige haven en bescherming tegen inflatie. Het is belangrijk om de risico’s en uitdagingen van deze markten te begrijpen en een gedegen onderzoek en educatie vormen de basis voor succesvolle beleggingen in edelmetalen. Het stellen van een duidelijk beleggingsdoel en het diversifiëren van de portefeuille zijn belangrijke stappen om de risico’s te beperken.

Er zijn verschillende beleggingsinstrumenten beschikbaar om blootstelling aan goud en zilver te verkrijgen, waaronder fysiek bezit, ETF’s, aandelen van mijnbouwbedrijven en derivaten. Het kiezen van het juiste instrument hangt af van de individuele doelstellingen en risicobereidheid. Of het nu gaat om actief handelen of een meer passieve langetermijnbenadering, een weloverwogen beleggingsstrategie kan bijdragen aan het vergroten van de kans op succes. Het is echter belangrijk om te onthouden dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt en dat professioneel advies en een realistische mindset cruciaal zijn. Door de inherente risico’s te begrijpen en verstandig te handelen, kunnen beleggers hun kansen vergroten om hun financiële doelen te bereiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *